Dyslexie

 

IK BEN OOK DYSLEXIE

 


Mensen met dyslexie hebben moeite met het lezen of schrijven van woorden. Of met beide, dat kan ook. Dyslexie komt door een kleine storing in de hersenen: de koppeling van letters aan klanken en klanken aan letters verloopt niet goed. Vier procent van de Nederlandse kinderen heeft dyslexie. Maar liefst tien procent (inclusief de dyslectici) heeft lees- en/of spellingproblemen.

Het woord dyslexie komt uit het Grieks. 'Dys' betekent 'beperkt' en 'lexis' betekent woord. Dyslexie betekent dan zoiets als 'moeite hebben met lezen'.

Wie dyslexie heeft, is niet minder intelligent dan iemand zonder dyslexie. Alleen bij het koppelen van letters en klanken werken de hersenen anders dan bij mensen zonder dyslexie. Verder werken de hersenen hetzelfde. Dyslexie kan dus voorkomen bij kinderen met een lage, gemiddelde èn hoge intelligentie. Dyslexie kan erfelijk zijn. Soms komt dyslexie voor het eerst in een familie voor.
Dyslexie kan tegenwoordig succesvol worden behandeld. Het is dan wel belangrijk te kiezen voor een zorg- instelling die is aangesloten bij een kwaliteitsinstituut: NRD of KD. Daarnaast is het belangrijk dat de behandeling gericht is op het verbeteren van de basis van het lezen en spellen (letter-klankkoppeling en klankverwerking), dat er aandacht wordt besteed aan het automatiseren van de leesvaardigheid en dat de behandeleffecten wetenschappelijk zijn aangetoond.